Vishing zwendel neemt toe en Interpol treedt op

Vishing

Als je denkt dat je iemand of een link die je hebt ontvangen niet moet vertrouwen, vertrouw dan op je instinct. Het is veel beter om veilig te zijn dan een slachtoffer van een vishing-zwendel.

Vishing zwendel is snel een andere grote veiligheidsbedreiging geworden voor mensen over de hele wereld. En hoewel Interpol de afgelopen dagen hard heeft opgetreden, heeft het risico om het doelwit te worden – en het slachtoffer te worden – van vishing-zwendel nieuwe hoogten bereikt.

Vishing staat voor voice-phishing. Fraudeurs telefoneren naar slachtoffers, in naam van de bank, en proberen zo persoonlijke informatie, codes van de kaartlezer of kredietkaartgegevens te ontfutselen.

Interpol kondigde vorige week aan dat het de afgelopen twee maanden invallen had gedaan in 76 landen als onderdeel van Operatie First Light 2022. De inspanning, die zich uitstrekte over meer dan 1.700 locaties en 3.000 verdachten identificeerde, was gericht op fraudeurs die zich bezighielden met een verscheidenheid aan activiteiten op het gebied van social engineering en mensenhandel.

Het hardhandig optreden was gericht op criminelen die sociale media en andere technologieën gebruiken als hun belangrijkste manier om slachtoffers te vinden en uit te buiten.

Alles bij elkaar was Interpol in staat om 4.000 bankrekeningen te bevriezen, $ 50 miljoen aan illegale fondsen te onderscheppen en 2.000 mensen over de hele wereld te arresteren.

Mensenhandel en witwassen van geld zijn lange tijd een kernpunt van Interpol geweest. En terwijl wetshandhavingsinstanties al jaren waarschuwen voor vishing-zwendel, erkende Interpol vorige week in een verklaring dat het een steeds zorgwekkender probleem is geworden op het bredere gebied van cybercriminaliteit.

Wat is vishing?

Vishing is een afkorting voor voice phishing of voicemail phishing. In beide gevallen gebruikt de crimineel spraakcommunicatie (of de belofte van spraakcommunicatie) om individuen te targeten en hen te dwingen gevoelige informatie over zichzelf te delen.

Vishing-zwendel is een bijzonder prominent probleem geworden onder degenen die minder digitaal geneigd zijn en meer geneigd en bereid zijn om informatie via de telefoon te overhandigen.

Hoe word ik het slachtoffer van vishing-zwendel?

Vishing-zwendel kan in vele vormen voorkomen, maar er zijn over het algemeen twee vectoren die beide zijn bedoeld om u uw informatie te laten overhandigen.

Bron: blog.avast.com